Skip to main content

Otkrijte Lepote Radočela: Vrhunska Planina u Opštini Kraljevo

12 March 2024

Radočelo, najimpresivnija planina u opštini Kraljevo, pruža neodoljivu atrakciju za zaljubljenike u planinarenje i prirodne lepote. Ime ove planine potiče od legendi koje govore o dobrim i radosnim ljudima koji su nekada naseljavali ove predele (rado-radost + čelo, čelovjek, čovek).

Osim što je poznata po vađenju mermera za legendarni Manastir Studenicu, Radočelo privlači pažnju i svojom izvanrednom lepotom, te je bila omiljena destinacija za lov Nemanjića. Planina obiluje vodom, sa ledenim izvorima pijaće vode koji se pojavljuju na svakom koraku. Sa ovih visina, vode se slivaju niz strme padine obavijene bukovim i čamovim šumama, formirajući male rečice koje se na kraju ulivaju u reku Studenicu.

Doživljaj Radočela je nezaboravan! Sa Rudna, postoji nekoliko obeleženih staza koje vode do vrha planine, svaka dužine oko 10 km u jednom pravcu. Ako planirate boravak u ovom prelepom kraju, toplo preporučujemo da barem jedan dan posvetite istraživanju ove divne planine, sa koje se pruža spektakularan pogled na sve strane.

Ne propustite priliku da otkrijete sve tajne i lepote koje Radočelo krije. Planirajte svoju avanturu već danas!